Hang és fénytechnikai 
szolgáltatások felsőfokon!A „Timeout error $rev F1” hibaüznet megoldása


Behringer cég készített egy nagyon jól használható univerzális kontroller családot, melynek tagjai a BCF2000 és a BCR2000. Mind két kontroller MIDI üzenetekkel dolgozik, gyakorlatilag programozható MIDI vezérlők. A különbség a két típus között a kialakításuk. A BCF2000 toló potikkal (FADER) rendelkezik, míg a BCR2000 csak tekergetős gombokkal (rotary ENCODER) szerelték. Az eszközöket viszonylag könnyen fel lehet programozni önmagán a vezérlőn is, de van illetve volna egy még könnyebb, grafikus felülettel rendelkező PC-n futtatható programozási megoldás. A gyártó honlapján letölthető a program, ami sajnos csak béta verzió a mai napig és jobb esetben azonnal, hiba nélkül fut. Viszont az esetek többségében hibaüzenettel leáll a program, és emiatt íródott ez a cikk. Az ominózus hiba üzenet a következő: „Timeout error while sending $rev F1” Bosszantó, de nem túl bonyolult a megoldása. Alábbiakban részletezem, hogyan is..


Első lépésként telepítsük fel a kontrollert, töltsük le a programot. Majd jön a trükk, ha nem fut hibamentesen. A hibát az okozza, hogy a program nem kompatibilis a JAVA környezettel. Ehhez le kell tölteni egy korábbi Java programot. (ezt vagy a www.sun.com oldalról vagy innen.)  Lényeg ne legyen 1.5-nél nagyobb a verzió száma.

Mihelyst feltelepítettük a korábbi Java-t csináljunk egy indító fájlt (.bat kiterjesztésűt)

Hozzunk létre az asztalon egy indito.txt szövegfájlt. Ebbe írjuk a következőket:

@echo off

java -version:1.4.2_05 -jar C:\bc-edit_02beta3\bcedit.jar


A pirossal jelölt rész a BC edit pontos helyére mutat. Nálam ez a C meghajtó bc-edit_02beta3 könyvtára. Ha beírtuk ezt a két sort az indito.txt fájlunkba mentsük el indito.bat néven. Az asztalon lévő ikon is megváltozik. Mostantól kezdve erre kattintva elindul BC Edit program és minden szépen működik. A Java korábbi változatának telepítése nincs hatással a gép által frissített újabb változatokra. Így más Java-t futtató programunk nem zavarodik meg.


Remélem ezzel a kis írással tudtam segíteni a „bajba” jutottakon és javíthatok a nálunk elég gyakran méltánytalanul lehúzott márka a Behringer megítélésén. Évek óta használok minden probléma és gond nélkül Behringer termékeket, és nincsenek rossz tapasztalataim.


Ha a fenti témával kapcsolatban kérdés merülne fel, szívesen válaszolok emailben.
Kezdőlap Rólunk Technika
Kék Zaj
Ötletek